Francúz Louis Jean Lumiere sa narodil pred 150 rokmi

06.10.2014 Celý región

Besancon/Bratislava 5. októbra (TASR) – Francúz Louis Jean Lumiere bol chemik, priekopník farebnej fotografie a spolutvorca kinematografu. Okrem iného usporiadal v Paríži prvé verejné kinematografické predstavenie na svete. Narodil sa 5. októbra 1864 vo francúzskom Besancone. Dnes uplynie od jeho narodenia 150 rokov.

Louis Jean Lumiere bol jeden z bratov (druhým bol Auguste Marie Nicolas Lumiere (1862-1954), ktorým sa prisudzuje prvenstvo vo vynáleze kinematografu. Spolu s bratom Augustom začal pracovať na zariadení, ktoré by mohlo ukazovať pohyblivé obrázky. Priviedol ich k tomu otec, úspešný podnikateľ vo fotografii, ktorý bol pozvaný do Paríža na predvádzanie kinetoskopu (predchodca filmovej premietačky), vynájdeného v roku 1891 Thomasom Edisonom.

Vynález kinematografu, zariadenia, ktoré bolo kombináciou kamery a projektora, si patentovali 13. februára 1895 a 28. decembra 1895 predviedli jeho prostredníctvom verejnosti v parížskom Grand Café prvé filmové predstavenie. Uvedené bolo 45 sekundovým záznamom "Robotníci odchádzajú z Lumierovej továrne". Ich meno a dátum 28. december 1895 je tak podľa mnohých spätý so zrodením kina.

Bratia však nepredpokladali, že ich vynález spôsobí prevrat v oblasti zábavy. Čakali, že rozruch utíchne, pretože považovali kinematograf skôr za niečo podobné ako ďalekohľad alebo mikroskop, čo bude mať seriózne využitie napríklad vo vede.

August (vľavo) a Louis Lumierovci
Bratia vyrábali ďalšie filmy a stali sa vlastne prvými producentmi filmových týždenníkov. Zaznamenali napríklad francúzsku konferenciu fotografickej spoločnosti alebo v štyroch filmoch nasnímali lyonských požiarnikov a tak dali základ vzniku dokumentárnych filmov. Zachovala sa aj podarená snímka kŕmenia malého dieťaťa. Lumierovci vysielali svojich reportérov do všetkých končín sveta a premietali ich krátke záznamy udalostí. Louis Jean Lumiere vyprodukoval asi 2000 takýchto krátkych filmov. Lumierovci experimentovali aj s veľkoformátovými snímkami. Na svetovej výstave v Paríži v roku 1900 Louis Jean Lumiere premietal film na obrovské plátno 20 metrov široké. Zaoberal sa aj trojrozmernou portrétnou fotografiou (bolo to niečo podobné ako hologram) a trojrozmerným filmom a farebnou fotografiou.

Louis Jean Lumiere zomrel 6. júna 1948 v Bandole vo Francúzsku vo veku 73 rokov.
 

Vyberte región